Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι είναι "πώς φτιάχνουμε σαπούνι με γάλα;". Σε αυτό εδώ το ποστ θα σας λύσω την απορία αυτή μιά και καλή. Το βασικό υλικό μας είναι το κατσικίσιο γάλα λοιπόν. Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αγελαδινό, βουβαλίσιο, κλπ. Προσοχή μόνο το γάλα πρέπει να είναι ομογενοποιημένο.
Αρχικά σημειώστε την συνταγή:
Υλικά:
531 γρ ελαιόλαδο
194,7 γρ λάδι καρύδας
88,5 γρ βούτυρο καριτέ
70,8 γρ αμυγδαλέλαιο
219,7 γρ κατσικίσιο γάλα
122,1 γρ καυστική σόδα (NaOH)
8,9 γρ γαλακτικό νάτριο
Και τώρα δείτε τί εργαλεία θα χρειαστείτε:
κατσαρόλα για να ζεστάνετε τα λάδια
δοχείο ζέσεως ή κανατάκι πυρέξ
παγοθήκη για το γάλα
πολλά παγάκια
κατσαρολάκι με νερό
ραβδομπλέντερ
σύρμα για αυγά
ζυγαριά ακριβείας
θερμόμετρα φαγητού
καλούπι για ενάμισι κιλό σαπούνι
λαδόχαρτο ή freezer paper
Εκτέλεση:
Αρχικά φροντίζουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τα ρούχα μας. Πάντα φοράμε παλιά ρούχα και γάντια όταν φτιάχνουμε σαπούνι. Η καυστική σόδα είναι, εχμ... καυστική. Δεν παίζουμε με αυτά, ναι;
Ο σκοπός μας είναι να λιώσουν οι νιφάδες της καυστικής σόδας μέσα στο γάλα χωρίς όμως να ανεβάσουν πολύ την θερμοκρασία του διαλύματος, γιατί θα καούν τα σάκχαρα του γάλακτος και τότε θα βρωμοκοπάει το διάλυμα και κατ' επέκταση το σαπούνι μας.
Το γάλα θα αντικαταστήσει πλήρως το νερό της συνταγής μας. Ζυγίζω λοιπόν από το προηγούμενο βράδυ το γάλα μου και το βάζω σε παγοθήκες στην κατάψυξη. Υπολογίζω λιγάκι παραπάνω για παν ενδεχόμενο. Κι έρχομαι λοιπόν την επόμενη μέρα να φτιάξω το σαπούνι μου. Βάζω στο δοχείο ζέσεως (ή κανατάκι πυρέξ) τα παγάκια από γάλα. Το δε δοχείο το τοποθετώ σε κατσαρολάκι με νερό και μπόλικα (κανονικά) παγάκια. Κάνω δηλαδή ένα παγωμένο μπαιν μαρί. Κατόπιν ρίχνω στο δοχείο ζέσεως σιγά σιγά την καυστική μου σόδα.
Φροντίζω να έχω ένα θερμόμετρο μέσα για να ελέγχω την θερμοκρασία του γάλακτος. Όπως είπαμε δεν θέλουμε να ανεβεί πολύ και να μας καεί το γάλα. Μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου είμαστε καλά. Ανακατεύω... Κι ανακατεύω... Κι ανακατεύω... Όπως αντιλαμβάνεστε σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες θα πάρει πολλή ώρα να λιώσει η καυστική σόδα. Θα λιώσει όμως. Μόλις λιώσει λοιπόν προσθέτω γαλακτικό νάτριο. Το γαλακτικό νάτριο κάνει το σαπούνι μου πιο σκληρό και βοηθά ώστε να ξεκαλουπωθεί πιο γρήγορα. Χωρίς αυτό θα είναι πολύ μαλακιά η μπάρα γιατί το γάλα δίνει μαλακό σαπούνι.
Για τα λάδια τώρα: αν έχω μόνο λάδια στην συνταγή τότε μπορώ να ξεκινήσω την σαπωνοποίηση σε θερμοκρασίες του τύπου 30 με 40 βαθμούς Κελσίου. Αν όμως έχω βούτυρα, επειδή αυτά αρχίζουν να στερεοποιούνται στους 36 βαθμούς και δεν θέλω να μου τύχει ψευδές ίχνος, θα δουλέψω στους 45 βαθμούς. Στο βίντεο είμαι πιο ριψοκίνδυνη κι έφτασα τα λάδια μου στους 58. Δεν χρειάζεται εσείς να το φτάσετε τόσο ψηλά. 45 βαθμοί είναι μια χαρά!
Όταν λοιπόν είναι έτοιμα τα λάδια μου, ρίχνω σιγά σιγά το γάλα με την καυστική σόδα στα λάδια κι ανακατεύω πότε με το ραβδομπλέντερ, πότε με το σύρμα για τ' αυγά. Μόλις το μείγμα φτάσει σε ίχνος, το βάζω στο καλούπι μου. Και μετά στο ψυγείο. Γιατί; Γιατί η διαδικασία της σαπωνοποίησης συνεχίζεται κι αφού βάλω την σαπουνόμαζα στο καλούπι. Σε αυτήν την φάση το σαπούνι μου μπορεί να φτάσει και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Για να προστατέψω λοιπόν το γάλα από το κάψιμο, το βάζω στο ψυγείο. Χωρίς καπάκι για να φεύγει η ζέστη. Το βγάζω από το ψυγείο την επόμενη μέρα και το ξεκαλουπώνω μετά από 2 ή 3 ημέρες, ανάλογα με το πόσο έχει σκληρύνει.
Δείτε και το βίντεο για να το καταλάβετε καλύτερα. Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν τα βίντεό μου πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο youtube για να ενημερώνεστε όταν βγάζω καινούριο βίντεο. Με βρίσκετε και στο facebook, οπότε ένα like από εσάς στην σελίδα μου θα ήταν ευπρόσδεκτο και πολύ βοηθητικό!
Comentários