top of page

Πώς χρωματίζουμε το σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Έγινε ενημέρωση: 25 Οκτ 2019

Άλλος ένας συνήθης προβληματισμός για τα χειροποίητα σαπούνια είναι ο χρωματισμός τους. Τί χρώματα χρησιμοποιούμε; Πόσο βάζουμε; Διαβάστε παρακάτω για να σας λυθούν οι απορίες. Στο δε τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε και σχετικό βίντεο.


Ξεκινάμε με τα είδη χρωμάτων ή χρωστικών. Οι πιο απλές είναι αυτές που έχουμε στην κουζίνα μας και είναι κάποια μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς ή η πάπρικα. Ο κουρκουμάς δίνει ένα γλυκό πορτοκαλί χρώμα κι η πάπρικα δίνει σωμόν. Έχω και παλαιό βίντεο να σας δείξω στο οποίο έφτιαξα σαπούνι με κουρκουμά. Κάντε κλικ εδώ να το δείτε.


Υπάρχουν χρωστικές από ορυκτά, όπως είναι οι mica με μεγάλη ποικιλλία εντυπωσιακών χρωμάτων, τα οξείδια που είναι σε καφέ ή κεραμιδί χρώματα, το διοξείδιο του τιτανίου που είναι λευκό, οι ουλτραμαρίνες που είναι μωβ, ροζ και μπλε. Αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται και για καλλυντικά. Υπάρχουν χρώματα νερού τα οποία διαλύονται (μαντέψτε!) σε νερό. Υπάρχουν επίσης χρώματα ειδικά για σαπούνι, με μικρή ποικιλλία (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μπλε, κλπ). Ένα ακόμη υλικό που προσδίδει χρώμα στο σαπούνι, εκτός από τις υπόλοιπες ιδιότητες που έχει, είναι ο ενεργός άνθρακας.


Η αναλογία χρήσης τους είναι συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού χρώμα για κάθε μισό κιλό λάδια. Στην περίπτωση των ουλτραμαρίνων μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε λιγουλάκι παραπάνω επειδή είναι απαλά χρώματα. Όπως επίσης στα μπαχαρικά. Δεν το παρακάνουμε όμως γιατί μπορεί να βγάζει χρώμα ο αφρός όταν το χρησιμοποιήσουμε.


Πώς τα χρησιμοποιούμε όμως; Υπολογίζουμε την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστούμε και την διαλύουμε σε ελαφρύ λάδι (πχ αμυγδαλέλαιο) ή σε νερό. Τα χρώματα νερού προφανώς ανακατεύονται μόνο με νερό. Τα δε ειδικά χρώματα για σαπούνι έχω παρατηρήσει ότι ανακατεύονται καλύτερα σε νερό παρά σε λάδι. Για να αναμειχθούν οι χρωστικές με επιτυχία έχουμε στο νου μας ότι χρειαζόμαστε μια κουταλιά της σούπας λάδι (ή νερό) για κάθε κουταλάκι του γλυκού χρώμα. Για να μην χαλάσουμε το ποσοστό υπερλίπανσης μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε τα ζεστά λάδια της συνταγής μας γι' αυτόν τον σκοπό. Επίσης είναι καλή ιδέα να κοσκινίζουμε τα χρώματα καθώς τα ρίχνουμε στο λάδι (ή το νερό) για να σπάσουμε τυχόν σβόλους. Ένα μικρό σουρωτήρι κάνει άψογη δουλειά για τον σκοπό αυτό.


Αν θέλω να χρησιμοποιήσω παραπάνω από ένα χρώματα διαιρώ αντίστοιχα την συνολική ποσότητα του χρώματος. Αν πχ έχω τρία χρώματα στην συνταγή διαιρώ τα κουταλάκια του γλυκού στα τρία. Ένα τρίτο κουταλάκι του γλυκού για κάθε χρώμα, και ούτω καθ' εξής.


Τα λέω όμως τόσο ωραία στο βίντεο με πιο πολλές λεπτομέρειες κι έχω και παραδείγματα από συνταγές με περισσότερα από ένα χρώματα, οπότε γιατί δεν το παρακολουθείτε; Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν τα βίντεό μου πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο youtube για να ενημερώνεστε όταν βγάζω καινούριο βίντεο. Με βρίσκετε και στο facebook, οπότε ένα like από εσάς στην σελίδα μου θα ήταν ευπρόσδεκτο και πολύ βοηθητικό!



976 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page