top of page

Πώς να φτιάξετε σκληρό σαπούνι με μεγάλη διάρκεια χρήσης

Μάθατε να φτιάχνετε σαπούνι ελαιολάδου με την ψυχρή μέθοδο. Πολύ ωραία. Μάθατε επίσης the hard way, που λένε οι φίλοι μας οι ξένοι, ότι αυτά τα σαπούνια θέλουν τον χρόνο τους για να ξεκαλουπωθούν. Και διαπιστώσατε φυσικά ότι λιώνουν στο πιτς φυτίλι. Υπάρχει τρόπος να τα διορθώσουμε κάπως αυτά; Φυσικά και υπάρχει!



Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα υλικά δοκίμασα για χάρη σας ώστε να σάς πω ποιό είναι το πιο αποτελεσματικό πρόσθετο για να δίνει σκληρό σαπούνι που ξεκαλουπώνεται γρήγορα και διαρκεί πολύ.


Να σάς τα παρουσιάσω πρώτα:

Αλάτι. Το απλό γνωστό αλάτι φαγητού.

  • Κόστος περί τα 0.30€ το κιλό νομίζω είναι το πιο φθηνό που μπορεί να βρει κανείς.

  • Ποσότητα χρήσης; Έως 2% των λαδιών σε βάρος.

  • Τρόπος χρήσης: το βάζουμε στο νερό και το διαλύουμε καλά πριν ρίξουμε την καυστική σόδα.

Γαλακτικό νάτριο. Το βρίσκετε στα ίδια καταστήματα που πουλάνε υλικά σαπωνοποιϊας. Στο τέλος του άρθρου αυτού σας έχω λίστα με μερικά από δαύτα.

  • Κόστος 5.50€ το κιλό.

  • Ποσότητα χρήσης: έως 1% των λαδιών.

  • Τρόπος χρήσης: το ρίχνουμε στο διάλυμα της καυστικής σόδας αφού έχει κρυώσει. Να έχει πέσει η θερμοκρασία δηλαδή στους 35 με 40 βαθμούς Κελσίου το πολύ.

Στεατικό οξύ (στεατίνη ή στεαρίνη). Κι αυτό στα ίδια καταστήματα το βρίσκετε.

  • Κόστος 4.00€ το κιλό.

  • Ποσότητα χρήσης: 0.5% των λαδιών.

  • Τρόπος χρήσης: έρχεται σε στέρεη μορφή οπότε θέλει λιώσιμο μαζί με τα λάδια της συνταγής μας.

Κερί μέλισσας.

  • Κόστος 12.50€ τα 500γρ

  • Ποσότητα χρήσης: έως 3% στο σύνολο της λίστας των λαδιών και υπολογίζετε γι' αυτό τιμή σαπωνοποίησης (0.069 για το NaOH και 0.097 για KOH)

  • Τρόπος χρήσης: λιώσιμο μαζί με τα λάδια της συνταγής


Για να μπορέσω να συγκρίνω την επίδοσή τους έφτιαξα τέσσερα σαπούνια με την ίδια βασική συνταγή βάζοντας από ένα πρόσθετο χωριστά στο κάθε ένα. Έφτιαξα κι ένα σαπούνι χωρίς κανένα πρόσθετο ώστε να συγκρίνω τα υπόλοιπα με αυτό και τέλος έφτιαξα κι ένα σαπούνι με όλα τα πρόσθετα μαζί από περιέργεια.


Έφτιαξα έναν πίνακα ώστε να συγκεντρώσω εκεί τα συμπεράσματά μου για να μπορέσω να τα συγκρίνω πιο εύκολα. Πρώτα λοιπόν τα συνέκρινα ως προς το πόσο επηρεάζουν το ίχνος (αν το επηρεάζουν). Τα μόνα που επηρεάζουν το ίχνος είναι η στεατίνη και το μελισσοκέρι με χειρότερο το μελισσοκέρι. Επηρεάζουν εννοώ ότι το επιταχύνουν. Τα δύο αυτά λοιπόν υλικά δεν βολεύουν αν επιθυμούμε λεπτόρρευστη σαπουνόμαζα για περίπλοκα σχέδια.


Κατόπιν έκανα την σύγκριση με βάση τον, πολύ σημαντικό για μένα, χρόνο ξεκαλουπώματος. Μέγας νικητής το μελισσοκέρι, μέγας χαμένος το γαλακτικό νάτριο. Βασικά το γαλακτικό νάτριο ήταν απαράδεκτο. Έχω διαβάσει ένα σωρό άρθρα κι έχω δει ένα σωρό βίντεο που λένε τι καλό που είναι το γαλακτικό νάτριο και τι μεγάλη διευκόλυνση προσφέρει στο ξεκαλούπωμα... Μπούρδες! Δεν υπάρχει χειρότερο υλικό. Ήταν λίγο λιγότερο μαλακό από το σαπούνι που δεν είχε τίποτα. Άσε δε που αν σου ξεφύγει και βάλεις πιο πολύ από την συνιστώμενη ποσότητα το σαπούνι θρυμματίζεται στο κόψιμο. Χρόνος ξεκαλουπώματος λοιπόν:

Αλάτι: 2 ημέρες

Γαλακτικό Νάτριο: 2 εβδομάδες (κι ήταν ακόμη πολύ μαλακό)

Στεατίνη: 6 μέρες

Μελισσοκέρι: 1 ημέρα

Χωρίς πρόσθετα: 2 εβδομάδες (το ξεκαλούπωσα την ίδια μέρα με το γαλακτικό νάτριο γιατί είχα βαρεθεί να περιμένω, ήταν πιο μαλακό από αυτό με το γαλακτικό νάτριο για να είμαι δίκαιη).


Ως προς την σκληρότητα, το υλικό που προσέδιδε την μεγαλύτερη σκληρότητα ήταν το μελισσοκέρι με δεύτερο το αλάτι. Το δε γαλακτικό νάτριο, είπαμε... Πλαστελίνη.


Μετά από αυτό τα σαπουνάκια μπήκαν στην άκρη να ωριμάσουν για 2 μήνες ώστε να μπορέσω να τα συγκρίνω και ως προς την συμπεριφορά τους κατά την χρήση. Αρχικά πώς τα πήγαν με την διάρκεια χρήσης;

Αλάτι: 10 ημέρες

Γαλακτικό νάτριο: 7 ημέρες

Στεατίνη: 4 ημέρες

Μελισσοκέρι: 8 ημέρες

Χωρίς πρόσθετα: 4 ημέρες


Άρα το γαλακτικό νάτριο δεν είναι εντελώς άκυρο. Και για να είμαι ειλικρινής έκανε τον πιο απαλό αφρό από όλα. Ήταν απόλαυση να το χρησιμοποιείς. Πλούσιος αφρός, μαλακός, σκέτο βιλούδου!


Ακούστε και τι άλλο ενδιαφέρον πρόσεξα καθώς χρησιμοποίησα τα σαπούνια αυτά: η στεατίνη ενισχύει την λασπουριά που κάνουν τα σαπούνια ελαιολάδου. Είναι αυτή η πηχτή κρέμα που μένει στην σαπουνοθήκη και μοιάζει σα να λιώνει το σαπούνι. Γι' αυτήν την λασπουριά μιλάω. Η στεατίνη λοιπόν την πολλαπλασίασε. Το γαλακτικό νάτριο επίσης, αλλά όχι τόσο πολύ και το μελισσοκέρι λίγο λιγότερο. Το αλάτι καθόλου! Για να μην πώ ότι ήταν καλύτερα με το αλάτι. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να πω για το αλάτι είναι ότι μείωνε ελάχιστα τον αφρισμό σε σχέση με το σαπούνι που δεν είχε κανένα πρόσθετο. Αλλά ήταν ανεπαίσθητα λιγότερος ο αφρός. Κι ο μόνος λόγος που το παρατήρησα ήταν γιατί έβαλα δίπλα δίπλα το βίντεο της δοκιμής του ενός και του άλλου. Το μελισσοκέρι έκανε σαφώς λιγότερο αφρό. Δεν χρειάστηκε καν να συγκρίνω τα βίντεο. Ήταν εμφανές.


Ο νικητής στα σημεία τελικά αποδείχθηκε το αλάτι. Κονταροχτυπήθηκε με το μελισσοκέρι, που ενώ είχε καλύτερες επιδόσεις στο ξεκαλούπωμα και την σκληρότητα, είναι το πιο ακριβό από όλα κι επιπλέον αυτή η λασπουριά του με ξενέρωσε (κι ας μην ήταν πολλή, το αλάτι όμως δεν έκανε καθόλου). Το αλάτι λοιπόν είναι πολύ οικονομικό, κάνει το σαπούνι να ξεκαλουπωθεί γρήγορα και δίνει μια αρκετά σκληρή μπάρα με μεγάλη διάρκεια χρήσης (την μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα). Για του λόγου το αληθές δείτε όλη την διαδικασία σύγκρισης στο παρακάτω βίντεο:



Και μην ξεχνάτε, αν σας αρέσουν τα βίντεό μου πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι μου στο youtube για να ενημερώνεστε όταν βγάζω καινούριο βίντεο. Με βρίσκετε και στο facebook, οπότε ένα like από εσάς στην σελίδα μου θα ήταν ευπρόσδεκτο και πολύ βοηθητικό! Α, ναι είμαι και στο instagram :)


Λίστα με καταστήματα που εμπορεύονται πρώτες ύλες καλλυντικών:


Το άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό. Αγοράζω από τους τρεις πρώτους τα υλικά μου με γνώμονα την διαθεσιμότητα και την τιμή. Αν τυχόν έχετε υπ' όψιν σας κι άλλα καταστήματα τέτοιου είδους παρακαλώ γράψτε το λινκ τους στα σχόλια. Ο μόνος λόγος που δεν έχω αγοράσει ποτέ από το τέταρτο κατάστημα είναι επειδή βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη ενώ εγώ μένω Πειραιά.

1.050 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page